top of page
20170409_134937.jpg

Ponylesjes

ieder kind is welkom!

Velen van jullie kennen mij al. Ik ben Irma, directeur op de kinderboerderij en ook nog 3 dagen per week werkzaam als leerkracht op Talententuin Maastricht. Met veel liefde en plezier ga ik om met kinderen en dieren. Paarden en pony's zijn mijn passie. Al sinds kleuter ga ik om met pony's en paarden. Diepe affectie voor en jarenlange ervaring met deze dieren hebben er nu voor gezorgd dat we op de kinderboerderij gaan te starten met ponylesjes. Een mooiere combinatie is er niet. Ik verheug me erop. 

Niels is leidinggevende op de kinderboerderij. Hij is bij ons gekomen vanuit een stageopdracht van de middelbare school en nooit meer weggegaan en inmiddels ook onmisbaar. Niels studeert nu Diergeneeskunde aan de Universiteit in Utrecht. Hij is inmiddels degene die het merendeel van de lesjes geeft. Niels staat bekend om zijn rust en goede instructie. Hij is voor de kinderen een vertrouwd gezicht en maakt de lesjes tot een wekelijks plezier voor mens en dier.

Hier even iets over onze pony's. Onze pony(tje)'s, Joop, Liesje, Diablo en Fellow leven 24/7 buiten met voldoende schuilmogelijkheden. Ze krijgen hooi of wat anders te knabbelen en mineraalbrokjes. Ze kunnen niet altijd op het gras staan omdat ze anders te veel eten en dat is niet gezond. Ze leven samen in een kleine kudde. Dit geeft ze veel rust en op deze manier zijn onze pony's steeds in de mogelijkheid zowel mentaal als fysiek om zich met elk kind te verbinden. De pony's worden ook indien mogelijk bitloos gereden. 

De kinderen leren tijdens de lessen meer bewust te worden van hun eigen lichaamstaal en leren een verbinding te maken met zichzelf en ook met de pony. Pony's zijn de beste spiegels. De pony's spiegelen lichaamstaal/ het gedrag van uw kind op een eerlijk, pure manier, zonder veroordeling: hij zal volgen als je leiding geeft. Hij zal terechtwijzen als je hem overdondert. En hij zal onzeker worden als je kind niet weet wat het wilt. De kinderen leren hun pony op een positieve manier te begeleiden vanaf de grond zonder trekken of sleuren. 

Geregeld wordt een agility parcours opgezet. Dit parcours mogen de kinderen te voet en/ of op de pony afleggen. Het rijden wordt via ontspanning aangeleerd. De ademhaling speelt hierbij een grote rol. De leeftijd voor deze lesjes is van 3 jaar tot ongeveer 10 jaar. De ponyles kan een ouder-kind moment zijn. Ouders mogen meelopen met het ponytje onder mijn begeleiding. Dit kan uw kind een veilig gevoel geven. Kindjes die al langer rijden, rijden zelfstandig zonder begeleiding. Onze lesjes gaan nu tot 4 kindjes per les uur. De lessen zijn buitenritjes. Tijdens die lessen gaan ouders meestal mee als begeleiding. Het verbinden met de natuur, de dieren, de beweging op de pony geeft rust en harmonie. 

Interesse?

Neem contact met me op. Dit kan telefonisch (06-49808561) of spreek mij of Niels aan als we op de kinderboerderij zijn.

Sinds eind 2021 is de Kinderboerderij ook een van de partijen van het Jeugdfonds Sport. Kinderen uit gezinnen met een kleinere beurs kunnen via het Jeugdsportfonds  leren ponyrijden bij de boerderij. Gebruik maken van deze mogelijkheid? Vraag bij Trajekt of bij de schoolmaatschappelijk werker van de school.

Hopelijk tot gauw, Niels en Irma

bottom of page