Onze Dieren

Op deze pagina's stellen we jullie onze dieren voor. Wil je ze persoonlijk ontmoeten? Kom dan eens voorbij! 

Onze Kune Kunes: Isa en Bella

Mogen wij aan jullie voorstellen onze Kune Kunes Isa en Bella! Twee hele ondeugende en gezellige varkentjes. Ze doen vooral waar ze zelf zin in hebben. Alleen als er eten in de buurt is klaar staat luisteren ze heel erg goed!

Wat meer info over Kune Kune?

Kune kunes (Maori voor Dik en Rond) hebben een opvallend uiterlijk, het zijn vrij kleine varkens met korte pootjes, een compact rond lijf en een korte opstaande neus. Bijzonder voor dit ras zijn de pire pire (lelletjes) aan de onderkaak. Niet alle Kune Kunes hebben pire en ze vallen ook wel eens af als ze oud worden.

Kune kunes zijn er in allerlei kleuren van ginger (oranjebruin) ,ginger/zwart, zwart/wit , bruimn tot creme. Deze varkens zijn goedaardig, vriendelijk en rustig. Ze varkens genieten van gezelschap van mensen. Het zachtaardige karakter en hun klein formaat maakt ze dan ook zeer geschikt voor zorgboerderijen, kinderboerderijen en gezinnen met kinderen. We hebben op onze boerderij twee zeugen waar we in het vroege voorjaar kleine biggetjes van hopen te krijgen (en moet je in dat videotje zien hoe lief ze zijn als ze klein zijn - die wil je toch zeker ook komen bekijken?).

Onze schapen

Op de kinderboerderij hebben we drie schapenrassen: de Walliser-schwarznase, de Mergellander en de Quessant.

Deze drie rassen zijn heel verschillend. Even wat informatie over ieder ras.

 

De Walliser-schwarznase: 

De Walliser is een Zwitsers ras. 

 Uiterlijk: Het schaap is over bijna het hele lichaam met wol bedekt. Ze hebben de typische zwarte neus/masker, zwarte knietjes en hakken en zwarte voetjes. De ooien hebben hierbij ook nog een zwarte stuit, hetgeen normaal ontbreekt bij de rammen. Beide geslachten dragen horens, waarbij men wel moet opletten dat deze niet te dicht tegen het gezicht gaan groeien. Het is een groot schaap waarbij de ooien gemakkelijk 70kg wegen en de rammen tot 100kg. Het is een heel tam ras, dat er nog een grappig en mooi uitziet ook.

Karakter: De Walliser heeft een heel zacht karakter. Ze kunnen dan ook heel snel tam gemaakt worden en ze houden van knuffelen. Ze zijn zo tam dat ze tijdens het voeren ook wat opdringerig kunnen zijn, waardoor kleine kindjes omvergeduwd kunnen worden. Dit is echter nooit slecht bedoeld. 

 

 

 

 

De Mergellander:
De Mergellander is een typisch (Zuid-)Limburgs schapenras.  
Uiterlijk : De Mergellander is een middelgroot schaap met opgeheven kop; dit geeft het zijn fiere uitstraling. De dieren hebben een vacht van lange, golvende, roomwitte tot geelachtige wol. Een eigenaardigheid aan de wol van een Mergellander is dat deze niet krimpt bij het wassen. De huid van kop en poten is vuilwit overgoten met een meestal zwart-bruin vlekkenpatroon. Ook volledig zwarte Mergellanders komen voor.  Een eigenaardigheid aan de wol van een Mergellander is dat deze niet krimpt bij het wassen. De huid van kop en poten is vuilwit overgoten met een meestal zwart-bruin vlekkenpatroon. Ook volledig zwarte Mergellanders komen voor. 
Karakter: Het is een rustig en gemoedelijk schaap.
 
 
 
De Quessant:
Het Ouessantschaap is genoemd naar het eiland Ouessant voor de kust van Bretagne in Frankrijk. 
Uiterlijk: Ouessantschapen zijn door hun zeer kleine lichaamsbouw een zeer uitzonderlijk ras. Met een schofthoogte van maximaal 49 cm bij rammen zijn zij de kleinste schapen ter wereld. De rammen hebben spiraalvormige hoorns.  De hoorns zijn sterk gekruld in een spiraal en een goede afstand van de kop. Donker voor zwarte en bruine schapen, licht voor witte schapen.
De meeste Ouessantschapen hebben, net als geiten, twee lellen onder de kin. Vanwege de wol zijn deze onzichtbaar. Hierop moet gelet worden tijdens het scheren.
Karakter: Ouessantschapen zijn erg rustig en worden gemakkelijk tam.

 

 

 

 

De Walliser-schwarznase

 

 

De Mergellander

 

 

De Quessant

Onze paarden en pony's

Mogen we je wat vertellen over onze edele bewoners?

 

Wendy

De oudste pony op de boerderij heet Wendy. Zij is ouder dan 40 jaar.  Op de pagina ' nieuws'  staat al een stukje over deze bijzonder lieve pony.

Hier komt nog wat informatie over het ras. Wendy is, net als Liesje en fellow een Shetlandpony / Shetlander. 

De shetlander:

De Shetlanders zijn afkomstig van de noordelijke Schotse eilanden, en om te overleven in het koude klimaat daar zijn ze klein en zeer sterk en stevig gebouwd. Omdat ze klein en heel sterk zijn, zijn ze in vroeger als mijnpony gebruikt. 

Mensen zeggen nogal eens dat Shetlanders eigenwijze en lastige pony's zijn. Dit heeft meestal met de opvoeding te maken. Dat kan je heel goed merken aan onze pony's. Ze kunnen koppige zijn, maar zijn meestal ontzettend lief en geduldig, ook als ze iets moeten doen wat ze niet zo leuk vinden.

Shetlanders werken graag, zijn nieuwsgierig en leren graag nieuwe dingen. Ze zijn slim en door hun nieuwsgierigheid willen ze weleens op onderzoek uitgaan en uitbreken. dat hebben we al vaker meegemaakt met Fellow en Liesje. Ze staan regelmatig in een verkeer weitje omdat ze een uitgang hebben ontdekt, of omdat ze merken dat de schrikdraad niet aanstaat. 

Shetlandpony's zijn sober, Dat betekent dat het sterke pony's zijn die maar weinig voedsel nodig hebben. De shetlandpony kan ook in de winter zonder deken buiten blijven, maar een schuilstal in de weide vindt de Shetlander bij slecht en koud weer wel fijn. Shetlanders hebben een aanleg om dik te worden, dat kan je goed zien aan Liesje. Ze houdt erg van eten en hoeft op de boerderij niet hard te werken. Bij ons op de boerderij letten we er heel erg goed op. We willen tenslotte gezonde dieren. 

Liesje

Hiernaast zie je Liesje. Liesje heet eigenlijk Annelies van de Hoeve.  Ze is geboren op 28 juli 2007.

Liesje is de moeder van Fellow. Ze is een merrie, zo noem je een vrouwelijke pony. Ze woont samen met Fellow op de kinderboerderij, maar is van Irma en haar gezin.

Liesje maakt iedere dag kinderen blij. Liesje vindt het fijn om gepoetst en geknuffeld te worden en dat mogen kinderen dan ook vaak doen. Liesje doet ook de pony-ritjes voor de boerderij. Verder is Liesje echt een hele fijne pony. Ze kan ook nog trucjes zoals lachen en Spaanse pas. 

Fellow

Fellow is zijn voornaam, maar Fellow heeft ook een achternaam: Van de Zandschel. Fellow is de zoon van Liesje. Hij is geboren op 4 mei 2012. Fellow is van Ilse, de dochter van Irma, 

Fellow is een ruin. Een mannelijke pony die gecastreerd is.

En wat is die Fellow lief. Hij staat altijd klaar voor een knuffel of een trucje.

Fellow kan hele kleine kinderen op zijn rug dragen. Geen grote, daar is hij te klein voor.

Fellow is heel goed in het trekken van de koets. Dat vindt hij leuk om te doen. En knuffelen en gepoetst worden vindt hij heerlijk. Hij heeft hele lange manen. Deze worden heel vaak mooi gevlochten door kinderen die de boerderij bezoeken.

Fellow is onze kampioen. Hij kan heel wat kunstjes, vooral als hij weet dat hij daarna wat lekkers krijgt. Fellow kan kusjes geven, lachen, liggen op commando, schudden, Spaanse pas, rondjes draaien en nog van alles. Ilse heeft hem dat geleerd.

Maya

Maya is een grote pony. Je zou bijna denken dat ze een paard is. 

Maya is een haflinger. Ze is 8 februari 2008 geboren in Tirol. Maya heeft al meerdere veulens gehad. Het laatste veulen is Moon. We hebben Maya gekocht toen ze drachtig was van Moon. We hebben haar gekocht op een paardenmelkerij. Maya is een hele brave pony. Ze heeft al eens kleine kindje op haar rug gehad. dat doet ze heel goed. Het is dan ook de bedoeling dat ze steeds vaker ponyritjes gaat doen.

Maya heeft last van zomereczeem. Zomereczeem of SME is een insectenovergevoeligheid (knutten/knut-mug) en is de meest voorkomende allergie bij paarden. De paarden met SME zijn uitermate gevoelig voor de insectenbeten en slechts enkele beten kan al leiden erge jeuk. De knutten zijn met name in de zomer maanden actief, maar bij goede weersomstandigheden kunnen de knutten vanaf maart tot eind oktober voor problemen zorgen. Door de beten van dit insect krijgt Maya erge jeuk en gaat ze zich heel erg schuren. Daarom heeft Maya grote delen van het jaar een deken op. Deze beschermt haar tegen de beten ven de knut- mug. Doordat ze dan niet gebeten kan worden, heeft ze ook geen jeuk.

Moon

Moon is op 10 mei 2017 op de kinderboerderij geboren. Zij is de dochter van Maya en van Nassau.  

Moon is inmiddels bijna 1,5 jaar en dat merken we. Ze is een hele eigenwijze puber.

Ze is nergens bang voor en is de wereld volop aan het ontdekken. Zo is zij degene die, als ze in de wei staat, test of de stroom wel aan staat en of ze alsnog tussen de draden door kan stappen omdat het gras aan de andere kant altijd groener is. 

Als ze in de paddock staat, samen met Liesje en Fellow doet ze ook van alles om aandacht te krijgen. Ze hangt half over het hek, hinnikt, trekt gekke bakken en ..... maakt het poortje open. Dan loopt ze op haar gemak de speeltuin in. Tja, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar als ze het poortje eenmaal open heeft gemaakt, wil ze ook van de vrijheid genieten. Nou, dat doet ze dan ook volop samen met Liesje en Fellow. Ze trekken een sprintje of lopen even gezellig het hoofdgebouw in opzoek naar aandacht. Echt heerlijk.

We hebben dan ook veel plezier met deze ondeugende jonge dame.

Onze Roos, het konijn dat toch een maatje wilde.

Wie had dat ooit gedacht. Roos vond een ander konijn maar een vreemd wezen en moest dan ook niks van gezelschap hebben. Ieder nieuw konijntje moest vluchten voor haar.

Gelukkig is dat toch nog veranderd. Ze heeft een maatje voor het leven. Haar maatje heet Polly. Ze is een gevlekt konijntje. Ze is de helft van Roos, een kleintje tegenover haar. Maar Roos heeft haar met open pootjes ontvangen. Deze twee zijn onafscheidelijk. Ze eten samen uit 1 bakje, slapen tegen elkaar en huppelen samen vrolijk rond als ze daar zin in hebben.

Wat zijn we daar blij mee. Want onthoud dat goed. Een konijn hoort niet alleen te zitten.

Hier wat informatie over konijnen. Verdere informatie is verkrijgbaar op de site www.licg.nl

Bekijk informatie over een huisdier eerst goed voordat u er een aanschaft. 

Het konijn behoort tot de familie van de haasachtigen (Lagomorpha). Een konijn is dus geen knaagdier. De haasachtigen hebben achter hun bovenste snijtanden nog twee kleine tandjes staan, de stifttanden. Er zijn ongeveer vijftig verschillende konijnenrassen.

In de natuur leven konijnen in grote groepen in grasland, duinen of heidegebieden. Ze zetten hun territorium af met keutels, plasjes en door hun kin langs voorwerpen te wrijven. Konijnen hebben zelfgegraven holen en gangenstelsels met meerdere uitgangen, maar brengen veel tijd boven de grond door met voedsel zoeken, rennen en spelen. Ze eten vooral in de avond en ochtend. Midden op de dag rusten ze. Konijnen vinden het prettig om bij elkaar te liggen en elkaars vacht te verzorgen.

Konijnen zijn echte groepsdieren. Ze leven niet graag alleen: houd daarom minstens twee konijnen samen in een voldoende groot hok. Een mannetje en een vrouwtje is meestal de beste combinatie. Natuurlijk moet u dan maatregelen nemen om te voorkomen dat u er al snel jonge konijntjes bij hebt.

Veel konijnen vinden het fijn om geaaid te worden, maar ze worden meestal liever niet opgetild.

Een konijn is een planteneter en heeft behoefte aan heel veel vezels. Die zitten vooral in ruwvoer zoals hooi. Geef uw konijn daarom elke dag onbeperkt vers hooi.Ook in gras en groenten zitten vezels, wen uw konijn hier langzaam aan om diarree te voorkomen. Niet elke groente is geschikt, van gasvormende groenten zoals kolen, prei en dergelijke kan uw konijn erg ziek worden.Het gezondst is het om, naast hooi, hardvoer te geven. Bij de dierenspeciaalzaak is biks (brokjes) en gemengd konijnenvoer te koop.Konijnen eten een deel van hun keutels, de zogenaamde blindedarmkeutels, direct uit de anus op. In deze ontlasting zitten onmisbare voedingsstoffen. Vindt u deze zachte, glimmende trosjes keutels vaak terug in het hok, dan is de kans groot dat uw konijn teveel voer krijgt. Konijnen vinden het lekker om op takken te knagen, bijvoorbeeld van wilgen. Dit geeft ze wat te doen, het is goed voor de tanden en het levert extra vezels op. Geef uw konijn geen knaagsteen, deze bevat teveel kalk en kan blaasstenen veroorzaken. Een konijn moet onbeperkt vers water kunnen drinken. 

Onze Roos

Kleine Polly. Zij is het vriendinnetje van Roos